1. 12. 2009

Správný výběr autobaterie, 2. díl

Jde se nakupovat
S informacemi z předešlého dílu jste připraveni na úspěšný nákup autobaterie. Pokud se chystáte kupovat v kamenném obchodě, většinou přivezete i automobil a dobrý prodejce vám baterii nejen identifikuje, ale také změří, zda je už opravdu vadná či stará. Z katalogu je pak schopen přiřadit novou baterii příslušných parametrů a kvalit.

Pokud jste se rozhodli pro nákup autobaterie přes internet, jste sice mnohdy znevýhodněni nemožností osobního kontaktu, ale opět slušný internetový obchod dává svým zákazníkům k dispozici kontakty (telefon, e-mail, skype apod.) a ochotného pracovníka, který umí poradit. Odměnou vám je mnohdy výrazně nižší cena a pohodlí internetového nákupu.
Na co se při výběru soustředit? Určitě je vhodné osadit automobil baterií, která svými minimálními elektrickými hodnotami odpovídá potřebám motoru, nebo je převyšuje. Nenechejte se zlákat nízkou cenou za slabší baterii, protože ta vám svou zkrácenou životností a malou spolehlivostí může způsobit nejednu nepříjemnou situaci. Naopak můžete velkoryse dopřát svému automobilu baterii vyšší kvality a parametrů, tato investice se vám zaručeně vrátí v podobě delší životnosti a vysoké spolehlivosti. Výjimkou mohou být majitelé starších aut bez vyšší elektrické výbavy, kteří plánují např. brzké sešrotování vozu, tam je investice do dražší baterie opravdu zbytečná.

Důležitým kritériem je provoz automobilu - zvažte, zda je vaše auto užíváno pro každodenní městský provoz, či pro dlouhé intenzivní jízdy. Výbava vozidla je také nezanedbatelný faktor - palubní počítač, nezávislé topení, přídavná světla, elektrické stahování oken, klimatizace, výkonný audiosystém, alarm, centrál, vyhřívání sedadel a zrcátek, GPS navigace, DVD atd., to vše jsou žrouti energie, kteří mají vysoké požadavky také na baterii. Obecně platí, že čím kratší trasy auto absolvuje a jeho výbava je bohatší, tím silnější a kvalitnější autobaterii vůz potřebuje.
V dnešní době výraz "bezúdržbová baterie" natolik zobecněl, že není třeba tuto technologii nějak vyzdvihovat, nebo z ní dělat něco mimořádného. Všichni světoví výrobci autobaterií mají převážnou část svého sortimentu právě v této kategorii. Otázka, zda pořídit baterii klasickou s dolíváním, či bezúdržbovou, by se dala také položit takto: Chci kvalitní a moderní baterii, o kterou se už nemusím starat, nebo mi stačí baterie se starší technologií, kterou budu pravidelně dolívat a dobíjet? Tak jako ze silnic mizí staré automobily, také baterie se zastaralou technologií postupně zmizí z nabídky... Možná už za krátký čas si budeme pokládat otázku: Mám si koupit klasickou bezúdržbovku, nebo raději novou gelovku? :)

Rozměry - důležitá část výběru! Vybraná baterie se vždy musí svými rozměry vlézt na své místo ve vozidle. Větší či příliš malé rozměry mnohdy znemožní baterii řádně připevnit, což může být nebezpečné pro ni samotnou ale i pro auto (rozbitý akumulátor s vytékajícím elektrolytem, zkrat apod.). Kritická bývá většinou délka a výška. Například do mnoha automobilů zn. Ford lze namontovat pouze baterie s nižším profilem (17,5cm), vyšší baterie se prostě nevejde... Také asijské vozy bývají často osazeny bateriemi netypických rozměrů. Doporučuji tedy změřit nejen samotnou baterii ve voze, ale i prostor pro její uložení, který pak někdy skýtá větší možnosti výběru.

Shrnutí

  • podle druhu vozidla a jeho jízdního režimu vyberte sílu, typ a velikost nové baterie
  • na základě elektrického vybavení automobilu se rozhodněte pro kvalitativní kategorii autobaterie
  • vybírejte pokudmožno z osvědčených značek renomovaných výrobců, investice do značky se vždy vyplatí v podobě delší životnosti, kvalitního startu a vysoké spolehlivosti
  • na baterii neušetříte, platí pravidlo drahé auto - kvalitní baterka
  • nevíte-li si rady, zeptejte se odborníka, který je ochotný vám nezávisle pomoci s výběrem
Malé zamyšlení na závěr: 
Srovnejme nákup dvou kapacitně shodných baterií 12V/44Ah. Jedna je vyráběna tradiční technologií - desky s příměsí antimonu - za 1.016 Kč s životností 4 roky a startovacím proudem 360A. Druhá baterie podobné kapacity 47Ah hybridní konstrukce - desky s příměsí vápníku a jiných prvků - za 1.432 Kč s životností 7 let a startovacím proudem 450A. Startovací schopnosti dražší baterie a její zvýšená kapacita jsou vidět na první pohled, k tomu je třeba uvažovat i mnohem lepší průběh startovacího proudu při nižších teplotách či nedostatečném nabití a tím pádem větší spolehlivost. Pokud přepočteme cenu baterií na jeden rok, vychází u levnější varianty 254 Kč/rok (1.016/4), u dražší pak 205 Kč/rok (1.432/7). Myslím, že je zcela jasné, jaká baterie je (ve všech směrech) výhodnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat