16. 11. 2009

Nabíječka Astip MAC812 - recenze

Nabíječů autobaterií je dnes na trhu nepřeberné množství. Jak už to tak bývá, jen pár jich je opravdu kvalitních. V našich prodejnách máme ustálenou nabídku toho, co máme sami odzkoušeno a nestydíme se to nabídnout zákazníkovi. Jedna nabíječka v naší nabídce ale vyniká.
Nabíječ českého výrobce Astip MAC812 Profi patří do kategorie automatických nabíječů. Jeho kompaktní rozměry a nízká hmotnost zprvu můžou vzbuzovat nedůvěru. Její výkon a schopnosti jsou však na vysoké úrovni.



Bližší pohled

V papírové krabičce je uložen nabíječ a podrobný manuál společný pro všechny nabíječe řady MAC. Nabíječ je vmontován do plastové krabičky s integrovanou vidlicí pro přímé zapojení do sítě 230V. Při rozměrech 69x57x117mm vypadá jako trošku větší AC/DC síťový adapter. Vyrábí se v barevném provedení žlutá a černá a jeho hmotnost je necelých 300g (!). Model MAC 812 je osazen obvody, které jsou schopny produkovat max. nabíjecí proud 8A. Přístroj je určen k nabíjení olověných akumulátorů o napětí 12V a s kapacitou 7,2Ah až 120Ah. S takovým neuvěřitelným rozsahem nabíječ pokryje velké množství baterií od nejmenších motobaterií až po silné autobaterie do dieselových automobilů. Svým nabíjecím proudem se vždy přizpůsobí dané kapacitě akumulátoru a i při malé kapacitě nabíjecí proud nepřekročí 1/10 kapacity baterie. Celý proces nabíjení je řízen automaticky na základě vyhodnocení napětí na svorkách akumulátoru, což zabezpečí plynulé a šetrné nabíjení, včasné ukončení nabíjecího procesu a přechod do udržovacího režimu. Je to vlastně nabíječka kombinovaná s dobíječkou (kondicionérem), která baterii po nabíjení dále udržuje proudem 50-300mA a tím pokrývá např. ztráty způsobené samovybíjením akumulátoru. Tento režim je mimořádně užitečný třeba pro majitele motocyklů, kteří své stroje na zimu odkládají a o baterii musí dále pečovat. Také sváteční jezdci, kteří v zimě své automobily nepoužívají, využijí tuto funkci nabíječe.
V praxi to vypadá tak, že baterii po odpojení od obvodů vozidla připojí k nabíječi, ten baterii nabije do plné kapacity a v udržovacím režimu dále pečuje o dosažených 100% kapacity.

Popis
Na čelním panelu jsou umístěny všechny indikační prvky - čtyři LED diody s piktogramy či nápisy vyjadřujícími stav nabíječe a průběh nabíjecího procesu. Ve spodní části zařízení je vyvedena dvjlinka nabíjecího kabelu o délce solidních 3m. Kabel je zakončen kvalitními svorkami barevně odlišenými pro správné určení polarity. Sympatický je i malý detail, kdy plusový kabel je asi o 5cm delší, což zamezuje nechtěnému kontaktu s mínusovou svorkou a případnému zkratu. Na vrchní i spodní části je plášť nabíječe opatřen chladícími mřížkami pro lepší cirkulaci vzduchu, jehož výměnu zajišťuje 5cm větráček umístěný vespod. Jeho otáčky jsou řízeny dle výkonu nabíječe, při udržovacím režimu, kdy už nedochází k zahřívání elektroniky, se jeho otáčky sníží na minimum. Na zadní straně je umístěna vidlice pro připojení do sítě, typový štítek s parametry a výrobním číslem, popiska přepínače volby akumulátoru a přepínač samotný. Ten je důležitým prvkem pro volbu správného nabíjecího režimu. K dispozici jsou dva režimy pro různé typy akumulátorů: pro klasické kyselinové (Ca/Ca) akumulátory a pro uzavřené AGM (gelové) baterie (případně baterie starší technologie Antimon). Před samotným připojením tak nastavíte typ nabíjeného akumulátoru. Správnou volbou zajistíte odpovídající přesnou charakteristiku nabíjecího proudu a napětí během procesu a máte jistotu, že baterie neutrpí vinou přebíjení.

Provoz
Po připojení baterie a zapojení nabíječe do sítě se rozsvítí zelené kontrolka "ON", která signalizuje správný provoz a zapojení. V případě, že baterii zapojíte naopak, červená LED dioda "ERROR" signalizuje tuto chybu. Nabíječ je však vybaven elektronickou pojistkou proti přepólování, takže je dobře chráněn i v tomto případě a po správném zapojení se spustí nabíjecí režim. Po krátkém vyhodnocením napětí připojené baterie nabíječ začne dodávat odpovídající nabíjecí proud. Je-li baterie vybitá pod cca 70% své kapacity, svítí pouze zelená kontrolka "ON". Po dosažení kapacity 70% - 80% se rozsvítí žlutá kontrolka, která signalizuje změnu (zmírnění) nabíjecí charakteristiky, aby se baterie nezahřívala a zbytečně neplynovala. Je to taky důležitý režim, kdy dochází k revitalizaci starších či zasulfátovaných akumulátorů a promíchávání elektrolytu v Ca/Ca bateriích. Při dosažení kapacity 95% - 100% se rozsvítí zelená LED se symbolem plné baterie, nabíječ přechází do udržovacího režimu, ventilátor snižuje své otáčky a baterie je permanentně dobíjena několika desítkami miliampér při konstantním napětí cca 13,5V. V této fázi může být baterie připojena prakticky nepřetržitě, nehrozí její zničení, naopak je udržována v té nejlepší kondici.

Co ještě umí
Mimořádnou vlastností nabíječe MAC812 Profi je schopnost nabít i velmi hluboce vybité akumulátory. Nabíječe jiných výrobců, které jsme průběžně testovali, měly hranici sepnutí kolem 10V, tedy baterii vybitou na nižší mez "neviděly" a nabíjecí proces vůbec nezačal. U nabíječe MAC je oficiální hranice vybití na 7V, což už je opravdu velmi hluboké vybití, nicméně např. porucha elektroinstalace ve vozidle či nadměrný klidový odběr může baterii snadno vybít i do této nízké úrovně. Nabíječe MAC nabíjí pulsním proudem o frekvenci 100Hz, což má velmi příznivý účinek pro oživování a nabíjení takto vybitých baterií.


Řada Profi
Nabíječe MAC se vyrábějí v klasické řadě (bez označení "Profi"), která je určená pro sezónní, občasné použití. Řada Profi se vyznačuje hned několika vylepšeními. Ve výkonové části jsou použity kvalitní vybírané polovodičové součástky, ventilátor je osazen magnetickými ložisky, nabíječ je vybaven tepelnou vratnou pojistkou, která přístroj chrání před přehřátím a výrobce každý kus před distribucí dlouhodobě testuje v provozu. Tuto vyšší řadu nabízíme také v našem internetovém obchodě za velmi příznivou cenu.

Závěrem
Když jsem zvažoval, jaké klady a zápory tato nabíječka má, napadaly mne jen klady, o kterých jsem se už zmínil, zápory opravdu žádné nevidím. Zařízení je mi sympatické nejen svými parametry, designem a užitnou hodnotou, ale také tím, že je to "Czech Made" výrobek, za který se výrobce ani prodejce nemusí stydět. Svými schopnostmi a parametry předčí kdejakou věhlasnou značku s mnohem dražšími produkty. Samozřejmostí je záruční i pozáruční servis přímo u výrobce a dvouletá záruka.
Nabíječka MAC812 Profi není určena nejen profesionálům, ale každému, kdo chce pracovat s velmi kvalitním zařízením s výbornou odolností, dlouhou životností a širokým spektrem využití.

1 komentář:

  1. Používám tuto nabíječku od roku 2008 a jsem zatím maximálně spokojen. Funguje bez jedinného problému, takže...spokojenost na 100 %. :-) T.Z.

    OdpovědětVymazat