10. 11. 2010

Magické oko

Známe je všichni: magické oko hojně se vyskytující v pohádkách, či kontrolka činnosti starého lampového radiopřijímače.. My si dnes přímo posvítíme na magické oko v autobateriích.

Takzvané magické oko slouží v autobaterii pro rychlou a snadnou kontrolu stavu baterie. Jedná se o kulatý průzor z čirého plastu zamontovaný do víka baterie. V průzoru se mohou objevovat různé barvy v závislosti na momentální kondici autobaterie. Je-li akumulátor v pořádku a plně nabitý, magické oko ukazuje zelenou barvu, je-li baterie vybitá, je tento stav signalizován barvou černou (u některých značek i červenou). Pokud je v oku bílá barva, resp. je průzor bezbarvý, baterie je definitivně vyčerpaná, nebo velmi hluboce vybitá.
 
Pro správné používání magického oka je třeba pochopit jeho princip. Jedná se vlastně o jednoduchý hustoměr elektrolytu, který je vnořen do jednoho ze šesti článků autobaterie. Magické oko se skládá z několika částí: barevné kulička umístěná ve spodní části oka, která se chová stejně jako plovák v obyčejném hustoměru, dále tyčinka z čirého plastu dole tvarovaná do kuželu a horní průzor. Kulička je zelené barvy (někdy jsou kuličky dvě - zelená a červená), je ponořená do elektrolytu a dle jeho hustoty je nadnášena. Pokud je hustota elektrolytu v pořádku, kulička se pohybuje těsně u vrcholu kuželu. Světlo pronikající průzorem dovnitř baterie se v kuželu láme a zpět nahoru vychází zelená barva. V případě vybité baterie kulička klesá a v průzoru se objeví černá barva. Je to signál k okamžitému nabíjení akumulátoru. Objeví-li se v magickém oku barva bílá, jedná se o stav, kdy je baterie hluboce vybitá, nebo v článku není dostatek elektrolytu a kulička je v nejnižší poloze.
Pro přesné určení barvy oka a tedy kondice autobaterie vyžaduje magické oko dostatek okolního světla a pozorovací úhel kolmo dolů k baterii.

Rychlá a snadná kontrola stavu autobaterie je díky magickému oku užitečná, zvláště v případech, kdy nemůže řidič nastartovat vozidlo. Jednoduše se podívá na baterii a ví, kde může být problém.
Magické oko má ale i své limity - jeho spolehlivost klesá s přibývajícím věkem autobaterie - od pěti let stáří už nemusí přesně ukazovat barvu odpovídající skutečnému stavu. To je dáno jeho umístěním, kdy kužel magického oka je vnořen pouze do jednoho článku (většinou prostředního), přičemž nejvíce namáhané články u baterie jsou zpravidla ty krajní.

S magickým okem se dnes setkáte jen u zahraničních značek. Například výrobce EXIDE osazuje magickým okem nejen svou nejvyšší řadu Premium, ale i většinu baterií střední třídy Excell.

Žádné komentáře:

Okomentovat