19. 11. 2010

Nabíjení autobaterie před zimou

Letošní zima si dává na čas a nejednoho motoristu uvedla do rozpaků, když řádně a včas přezul na zimní pneu, aby se v listopadu proháněl po suchých silnicích ve 20°C vedrech.. Útěchou mu budiž čas k dobru, aby své auto připravil na zimní provoz a ve sluncem zalitou neděli zkontroloval chladící kapalinu, doplnil či vyměnil olej a v neposlední řadě také ošetřil autobaterii.

Co udělat s autobaterií, aby byla připravena na zimní starty? 

Ať je akumulátor v jakémkoliv stavu a věku, nikdy mu neuškodí preventivní nabití. Samotnému nabíjení by mělo předcházet odpojení a očištění kontaktů a svorek pomocí ocelového kartáče (viz foto 1, 2, 3).
Pokud je baterie na víku opatřena uzávěry, odšroubujte je a doplňte destilovanou vodu. Dbejte na to, aby to byla opravdu destilovaná voda - omyl bývá většinou pro baterii osudový! Elektrolyt doplňte dle pokynů výrobce, nebo podle rysek na baterii (většinou bývá uvnitř otvoru pro dolévání plastová přepážka či jazýček a hladina elektrolytu by neměla přesahovat jeho spodní okraj).

Doplněnou baterii připojte k nabíječi, pozor na dodržení správné polarity kontaktů a kabelů nabíječe! Pokud nevíte, v jakém stavu byla autobaterie před nabíjením, zvolte menší nabíjecí proud a baterii průběžně kontrolujte, zejména její teplotu. Používáte-li automatickou nabíječku, celý proces se zjednodušuje, nabíječ se o vše postará za vás. Plné nabití baterie se projevuje plynováním - probubláváním elektrolytu (nebo v případě automatického nabíječe jeho vypnutím). Baterii v tomto případě odpojte a nechejte ji minimálně hodinu odplynovat. Teprve potom baterii uzavřete a nainstalujte zpět do vozu.
Před připojením kabelů ještě ošetřete kontakty a svorky tenkou vrstvou vazelíny (postačí i olej ve spreji), takto předejdete jejich korozi. Svorky řádně dotáhněte, aby nedocházelo k proudovým ztrátám při startu. Jak instalovat baterii do auta ukazuje třeba tato videoukázka.
A to je vše! Kdyby autobaterie uměla mluvit lidskou řečí, jistě by vám v tuto chvíli pěkně poděkovala :)

Další informace k nabíjení akumulátorů naleznete také ve starších článcích tohoto blogu.

Žádné komentáře:

Okomentovat