26. 11. 2009

Správný výběr autobaterie, 1. díl

Co bychom měli vědět, než si pořídíme novou autobaterii? Jak se změnila výroba a nabídka tohoto zboží? Odpovědi najdete v tomto dvoudílném článku.

Aby byl motorista spokojen s kvalitním startem svého auta, musí pro to něco udělat už při koupi autobaterie. Správný výběr nejen značky baterky, ale také parametrů a vlastností je klíčový pro spolehlivost a životnost akumulátoru. Mnoho majitelů aut to stále podceňuje a jde si autobaterii koupit třeba do supermarketu, kde nejen že nabízejí jen základní (mnohdy až podřadnou) kvalitu baterií, ale i odbornost personálu není dostatečná pro zákazníkovo důležité rozhodnutí. Obzvláště u autobaterií platí heslo "Nakupujte u odborníků"...


Dobrý obchodník 
by vám měl poskytnout dostatek informací o produktech, které prodává a nejen to. Měl by se vás také hodně vyptávat - jakou značku a ročník vozidla máte, jaký je obsah motoru, zda je to benzín či diesel, množství elektrické výbavy auta a podobně. Toto jsou podstatné parametry, podle kterých se vybírá ta správná baterie do daného vozidla. Není-li zkušený obchodník po ruce, lze si pomoci elektronickým katalogem, který umí k vozu baterii přiřadit. Mezi zdařilé určitě patří online katalog pro značku VARTA, který umí najít i baterii pro nákladní vozy, motocykly a všechny další myslitelné stroje se spalovacími motory. Povedený je i online katalog pro značku EXIDE, který představuje technologie autobaterií zn. Exide a obsahuje i konfigurátor dle způsobu využití vozidla.

Výrobci autobaterií i automobilů se řídí mezinárodními normami, které udávají, jaké má mít baterie rozměry, kapacitu a startovací proud, kontakty, pólování atd. Tyto hodnoty jsou odvozeny od normy EN (dříve DIN) a jsou závazné pro všechny výrobce. Přesto je mnoho rozdílů, které autobaterie od sebe odlišují. Vlivem pokroku technologií se dnes běžně setkáváme s akumulátory, které mají např. vysoké elektrické hodnoty, ale zároveň jsou u nich zachovány malé rozměry. To je dobrá zpráva. Je třeba se ale zamyslet nad tím, proč tomu tak je. Snahou renomovaných výrobců autobaterií je zvyšovat jejich výkon, protože způsob přepravy, chcete-li jízdy, se podstatně změnil. Hustý městský provoz, časté startování a krátké vzdálenosti jsou negativními činiteli, které ovlivňují kvalitu baterie a její životnost. Bohužel tento způsob dopravy v přelidněných městech je dnes běžný a nelze jej porovnávat se situací třeba před 10 lety. Také vybavení vozidel je dnes mnohem energeticky náročnější. Vše toto s sebou nese vyšší nároky na autobaterii a nejen na její kapacitu a startovací výkon, ale i na její kvalitu, použité materiály a technologie, regenerační schopnosti apod.

Jak tedy vybrat správnou baterii pro vaše vozidlo? 

Předně je dobré nahlédnout do manuálu vozidla, kde výrobce zpravidla uvádí vhodný typ akumulátoru. Pokud manuál nepomůže, podívejte se pod kapotu na stávající baterii a přečtěte z ní údaje o kapacitě (jednotka je Ah) a startovacím proudu (jednotka je A). Dále je vhodné změřit rozměry baterie (délka x šířka x výška). Vždy měřte maximální hodnoty - délku a šířku na půdorysu baterie včetně upevňovacích lišt a výšku i s kontakty, které mohou u některých (zejména asijských akumulátorů) vyčnívat. Tyto rozměry jsou takto udávány i v katalozích. Důležitý je i typ kontaktů - všechny evropské automobily používají kónické kontakty klasických rozměrů, některé asijské automobily mají kontakty užší. V neposlední řadě je podstatná polarita autobaterie. Tu určíte tak, že se k baterii postavíte čelem, kontakty jsou blíže k vám a pokud je plus pól napravo, jedná se o baterii s pólováním vpravo a naopak.
Nezapomeňte na možnost, že pokud máte starší automobil kupovaný z druhé ruky, není zaručeno, že je vozidlo osazeno správnou baterií. Zvláště v autobazarech se obchodníci snaží ušetřit a namontují do vozu baterii, která taktak startuje! Nejednou jsem viděl v bazarovém dieselu namontovanou 55Ah chudinku...

V druhém pokračování článku se zaměříme na samotný nákup autobaterie.

2 komentáře:

  1. Můžete prosím poradit, zda je tato baterie http://www.nejautodily.cz/varta-black-dynamic/autobaterie-varta-black-dynamic-12v-56ah-leva/ ok? Moc se v tom nevyznám a přes internet je to nejlevnější, ale nechci naletět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na Váš dotaz nelze jednoduše odpovědět. Nevím, do jakého vozu baterii budete montovat, s jakou životností baterie počítáte atd. Chtělo by to zpřesnit dotaz. Napiště mi proím přes formulář v eshopu http://www.baterieonline.cz/Kontaktni-formular-a2_6.htm Určitě budu schopen udělat dobou nabídku i Vám.

      Vymazat